Manuele lymfedrainage en OedeemTherapie (geregistreerd)

 

Wat is lymfe?
Lymfe is een helder vocht dat in onze weefsels vrijkomt en wordt afgevoerd via lymfevaatjes die samen het lymfestelsel vormen. Via dit stelsel komt de lymfe uiteindelijk weer in de bloedbaan terecht. Op allerlei plekken zijn groepjes lymfeklieren in het lymfestelsel opgenomen. Zij controleren als waakhonden de langskomende lymfestroom op ongerechtigheden, zoals kankercellen, virussen en bacteriën.

Klachten
De definitie van oedeem is: een abnormale ophoping van weefselvocht. Oedeem oftewel lymfoedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Wanneer het lymfesysteem onvoldoende werkt of beschadigd is door bv operaties kan oedeem ontstaan. Daarnaast kan in bepaalde situaties ( operatie,grote blessures) de aanvoer van weefselvocht groter zijn dan de afvoercapaciteit. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen.
Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfesysteem. Dit systeem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan met name in de huid. Er bevinden zich lymfeknopen op essentiële punten, zoals in de oksel, buik en lies. Wanneer deze knopen aangedaan zijn of verwijderd zijn, dit gebeurd bijvoorbeeld bij een okselkliertoilet bij borstkanker, dan is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Ze zijn te vergelijken met een groot kruispunt. Wanneer het kruispunt opgebroken is of afgesloten door het verkeer ontstaan er files op de wegen er naar toe. Het lymfevocht wat door ons hele lichaam circuleert stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfevaten niet goed functioneren.
De eerste klacht bij lymfoedeem is meestal een gevoel van zwaarte of spanning in een arm of been. Ook pijn, tintelingen of een strak of
moe gevoel in één van de ledematen kan een eerste signaal zijn. Enige tijd later volgt een zwelling van de arm of het been.

Wat is oedeemtherapie en lymfdrainage?
Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan door middel van lymfedrainage (massage) en eventueel zwachtelen of lymftaping de afvoer van lymfevocht stimuleren; door deze behandeling kunnen de klachten vaak aanzienlijk worden verminderd. Daarnaast worden er ook oefeningen gegeven om zelf de afvoer zoveel mogelijk te stimuleren.
De omvang van ledematen wordt gemeten voor de behandeling en gedurende het behandeltraject regelmatig gecontroleerd. Wanneer alles stabiel is eindigt de therapie indien nodig in het aanmeten van een elastische kous.

De nazorg
Hierna volgen nog een aantal controlesessies en worden oefeningen en leefregels meegegeven.
Ook deze leefregels zijn belangrijk voor het verdere verloop van de klachten. Zoals voor meerdere klachten geldt: hoe beter je op jezelf let, hoe minder hinder zal hiervan worden ondervonden.
 

Medewerkers met deze specialisatie: