TENS

 

 

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) is een vorm van laagfrequentelektrotherapie voor de behandeling van pijn. Het voordeel van een TENS apparaat is dat het ambulant is. U kunt het meenemen waar u ook naartoe gaat. Hierdoor kunt u de behandeling thuis toepassen en lange behandeltijden hanteren. De TENS APPARATUUR levert elektrische pulsen via twee stroomkabeltjes aan de elektrodes die op de huid zijn geplakt. Deze stroompulsen zijn bifasisch, waardoor ongunstige galvanische effecten worden tegengegaan die de huid bij langdurig gebruik kunnen aantasten. U kunt het apparaat zelf met een klem aan de broekriem bevestigen zodat het niet zichtbaar hoeft te zijn voor anderen.

 

Werking TENS

De stroom zorgt ervoor dat bepaalde huidzenuwen geprikkeld worden, waardoor de pijn  vermindert. Bovendien wordt de doorbloeding van het te behandelen gebied verbeterd. De prikkeling van deze huidzenuwen ervaart u als een licht tintelend gevoel. De sterkte van de stroom kunt u zelf regelen.

 

De behandeling met TENS

Aan de hand van uw pijnklachten en een lichamelijk onderzoek bepaalt de fysiotherapeut de instellingen van het apparaat en de plaatsen waar de elektrodes bevestigd moeten worden. Voor aanvang van de proefbehandeling houdt u een week uw pijn bij op het pijnregistratieformulier. Dit doet u ook tijdens de behandeling met het TENS apparaat. Na de eerste invul week komt u bij ons met het formulier. Dan wordt dit formulier bekeken en de juiste elektrodeplaatsen gezocht. De elektrodes blijven 1 week zitten. Het is de bedoeling dat de TENS indien er voor de CONVENTIONAL vorm gekozen wordt zoveel mogelijk uren per dag aan blijft. Dit betekent dat hij alleen tijdens het slapen en douchen niet aan blijft. Hij is dus bijna 24 uur 7 dagen lang actief. Word er voor de BURST variant gekozen dan wordt er 3x per dag 45 minuten behandeld. Na de proefbehandeling wordt in overleg met u besloten of de behandeling wordt voorgezet.Het resultaat van de proefbehandeling wordt onder meer afgelezen van de pijnscores die u op beide formulieren heeft genoteerd.  Maar ook uw eigen ervaringen tijdens de proefbehandeling zijn van belang.

Medewerkers met deze specialisatie: