Patiƫnten portal Afspraak maken

Cranio Sacraal therapie

 

Het ontstaan van Cranio Sacraal therapie

Bij toeval ontdekte de Amerikaanse arts John Upledger het cranio sacraal ritme tijdens een hersenoperatie, waarbij hij, als assistent, de taak had het hersenvlies op zijn plaats te houden. Tijdens deze operatie nam hij een beweging van dit hersenvlies waar. Deze beweging hangt samen met het vullen en weer leeglopen van de ruimte rond de hersenen door het hersenvocht. Beide fasen duren ongeveer 10 tellen. Dit ritme noemde hij het cranio-sacraalritme en dit is o.a. via de schedel goed voelbaar.

Cranio Sacraal therapie: Het ritme is de leidraad

Het hersenvlies bestaat uit bindweefsel. Dit bindweefsel verpakt eigenlijk alles in het lichaam: organen, botten, spieren, pezen, bloedvaten, ruggemerg ( dit loopt tussen de schedel ( = cranium ) en het heiligbeen ( = sacrum ) etc. De spanning van het bindweefsel is een graadmeter voor de conditie van het lichaam en heeft een goede funktie als er een balans is tussen inspanning ( = belasting ) en ontspanning ( = herstel ). Is de inspanning / belasting te hoog zonder voldoende herstel / o ntspanning, dan reageert het lichaam met een verhoogde bindweefselspanning  Bij een te hoge en te lang durende bindweefselspanning kunnen er overal in het lichaam klachten ontstaan.Het cranio-sacraalritme is overal aan het lichaam, door een daartoe opgeleid therapeut waar te nemen.

Cranio Sacraal therapie: Samenhang van Lichaam en geest

Vanaf de jonge jeugd doet ieder mens ervaringen op, zowel positieve als negatieve, die hun weerslag hebben op het bindweefsel: bv. Te langdurige eenzijdige lichamelijke belasting of te lang durende geestelijke spanningen. Wanneer er d.m.v. cranio- sacraaltherapie, via het lichaam, aan ontspanning gewerkt wordt, worden ook vaak emoties “ losgelaten “. Inzicht in deze emoties kan een doorbraak betekenen voor het herstelproces van bv. lichamelijke klachten.

John Upledger heeft dit fenomeen in 1975 ontdekt in Amerika, waarop hij een behandelingsmethode ontwikkelde en therapeuten daartoe opleidde.In 1990 zijn de eerste cursussen in Nederland gestart en inmiddels worden in heel Europa deze cursussen gegeven. In onze praktijk heeft dhr. M. van de Pol (tevens Pediatrie) deze opleiding gevolgd.

Tijd

Om tot goede ontspanning van het bindweefsel te komen, is een behandeling (Cranio Sacraal therapie) nodig van 1 uur. Dit wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed in de aanvullende verzekering. De kosten voor een behandeling bedragen: 1 uur craniosacraaltherapie € 65,- (incl. BTW). 

Meer informatie

Voor meer informatie over de achtergronden van cranio sacraal therapie kunt u terecht op de website van Upledger Instituut Nederland.

Medewerkers met deze specialisatie: