Bekkeninstabiliteit/bekkenpijn
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken. Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse.
Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteitsklachten.
Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal). Je kunt wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkeninstabiliteit zelf al veel doen. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen.
Wat kan een fysiotherapeut voor u doen in geval van bekkeninstabiliteit?
Wij kunnen zorgen voor optimale voorwaarden voor herstel: goede conditie van spieren en gewrichten. Dit kan gebeuren door massage en mobiliserende handgrepen. Verder helpen wij bij het vinden van evenwicht tussen voldoende rust en lichte training: het afstemmen van de belasting op de belastbaarheid. De fysiotherapeut speelt hierbij een adviserende en begeleidende rol.
Het opstellen en begeleiden van een individueel oefenprogramma is ook een onderdeel van de therapie. Deze is gericht op het versterken van de spieren in de bekkenregio (rug-, buik-, bil- en bekkenbodemspieren), het vergroten van stabiliteit in de bekkenregio, het verbeteren van de algehele conditie.