Patiƫnten portal Afspraak maken

Bekkenbodemproblematiek

 

In veel gevallen zijn bekkenbodemklachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Fysiotherapeuten die hiervoor speciaal zijn opgeleid, kunnen met eenvoudige middelen en adviezen uw klachten verminderen of verhelpen. Daarin speelt u zelf een actieve rol.

De bekkenbodem

De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen).  Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ontspannen. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet.

De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen op treden.

Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan een en ander kan leiden tot verschillende klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting
  • een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten
  • een verzakkingsgevoel
  • moeite met uitplassen en/of ontlasten
  • pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen
  • bekkenpijn
  • pijn bij vrijen
  • erectiestoornissen

Ondervindt u hinder van dergelijke klachten? De eerste stap is een gesprek met uw huisarts. Die bepaalt samen met u welke behandeling het meest geschikt voor u is: medicijnen, een verwijzing naar de medisch specialist of een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld worden ingeschakeld als de klachten te maken hebben met een verkeerde samenwerking tussen bekkenbodemspieren, het middenrif en de buikorganen.

Behandeling bestaat uit een  persoonlijk advies m.b.t. ademhaling, houding en beweging, drinken en toiletgedrag.
Daarnaast leert u bewust uw bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen en weer optimaal te gebruiken in uw eigen persoonlijke situatie.

Door gerichte oefeningen, adviezen en bewustwording van uw eigen bekkenbodemverbetert veelal de functie van de bekkenbodem en verdwijnen klachten veelal.

 

Medewerkers met deze specialisatie: